Mas Fonollar
(Santa Coloma de Gramenet - Barcelonès)

Santa Coloma de Gramenet - Mas Fonollar

Santa Coloma de Gramenet - Mas Fonollar (Foto: Albert Esteves, 2018)

Santa Coloma de Gramenet - Mas Fonollar (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1997)

Situació Sant Jeroni, 1-3
Construït amb anterioritat a l'any 1386, va ser el centre d'una gran heretat agrícola. Sabem que a finals del segle XIV era propietat de Guillem Fonollar, família a la qual encara pertanyia durant els segles XVIII i XIX. L'edifici actual és fruit d'una reforma dels segles XVII o XVIII i de la seva rehabilitació, el 1982. Actualment és propietat municipal.

És un edifici de planta baixa i pis, obrat en tàpia i pedra a les cantoneres, amb teulat a doble vessant, amb el carener paral·lel a la façana, portal adovellat de punt rodó i finestres amb llinda i brancals de pedra. Cal destacar la presència d'un forn i d'un hipogeu o túnel, segurament utilitzat com a refugi en temps de guerra.