El Miliu de Toreski
(Barcelona | Sagrada Família - Barcelonès)

Barcelona - El Miliu de Toreski

Barcelona - El Miliu de Toreski (Foto: Eloy Fernández Castillo, 2019)

AutorÀngel Tarrach i Barrabia
Situació Plaça Sagrada Família
Toreski era el pseudònim del locutor de ràdio i ventríloc Josep Torres i Vilalta (Barcelona, 1869-1937), molt popular als anys trenta gràcies al seu ninot, el Miliu, que es va convertir en símbol de la Catalunya republicana. Per això va sorgir la idea de dedicar-li un monument, sufragat per subscripció popular, modelat en bronze l'any 1937 per l'escultor Àngel Tarrach, que després de la Guerra es va exiliar a Mèxic. És una figura d'un noi d'uns dotze anys, representat amb les cames obertes i les mans a la butxaca, que ve a simbolitzar la joventut dels anys trenta, ben plantada però amb les mans encara buides, i amb una expressió d'esperançada ingenuïtat.

L'escultura va estar situada inicialment a la pròpia emissora de Ràdio Barcelona la qual, l'any 1960, la va cedir a l'Ajuntament per tal que fos situada en un jardí de la ciutat. L'any 1961 va ser inaugurada a la plaça Sagrada Família. Anys més tard, l'any 1983, l'Associació de Veïns de la Sagrada Família pa posar al seu costat una pedra amb una placa commemorativa.