Monument a Colom: plafons amb escenes del Descobriment
(Barcelona | Façana Marítima - Barcelonès)

Barcelona - Monument a Colom. Colom, acompanyat del seu fill, demanant allotjament a la porta del monestir de Santa María de la Rábida (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Monument a Colom. Colom, acompanyat del seu fill, demanant allotjament a la porta del monestir de Santa María de la Rábida. Detall (Foto: Rossend Gri, 2023)

Barcelona - Monument a Colom. Colom exposant el projecte als Frares de la Rábida

Barcelona - Monument a Colom. Colom exposant el projecte als Frares de la Rábida (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Monument a Colom. Colom presentant el projecte als Reis Catòlics a Còrdova

Barcelona - Monument a Colom. Colom presentant el projecte als Reis Catòlics a Còrdova (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Monument a Colom. Colom davant el consell defensant el projecte

Barcelona - Monument a Colom. Colom davant el consell defensant el projecte (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Monument a Colom. Entrevista de Colom amb els reis a Santa Fe

Barcelona - Monument a Colom. Entrevista de Colom amb els reis a Santa Fe (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Monument a Colom.  Embarcament al port de Palos de la Frontera

Barcelona - Monument a Colom. Embarcament al port de Palos de la Frontera (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Monument a Colom. Descobriment del Nou Món

Barcelona - Monument a Colom. Descobriment del Nou Món (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Monument a Colom. Colom a Barcelona, de retorn del viatge, amb els reis

Barcelona - Monument a Colom. Colom a Barcelona, de retorn del viatge, amb els reis (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorPere Carbonell, Manuel Fuxà, Josep Tenas (reconstrucció)
Situació Plaça de Colom
A la base del monument hi havia inicialment uns baix-relleus de metall bronzejat, dissenyats per Josep Llimona i Antoni Vilanova, que van desaparèixer poc després de ser col·locats. Van ser substituïts, l'any 1929 per uns de nous, fets en bronze, encarregats a Pere Carbonell, Manuel Fuxà i Josep Tenas. Representen diverses escenes de la vida de Colom relacionades amb el Descobriment. Les escenes representades són les mateixes que hi havia originalment però els dissenys són completament diferents. Són les següents:

· Colom, acompanyat del seu fill, sol·licita allotjament al monestir de la Rábida (obra de Josep Tenas).
· Colom explica el seu projecte a fra Juan Pérez de Marchena, prior de el monestir de la Rábida (autor desconegut).
· Presentació de Colom a la cort dels Reis Catòlics a Còrdova (obra de Manuel Fuxà).
· Colón davant el Consell reunit al convent de Sant Esteve de Salamanca (obra de Pere Crabonell).
· Els Reis Catòlics prometen ajuda a Colom a Santa Fe (autor desconegut).
· Sortida de Colom de Pals de la Frontera; Desembarcament a l'illa de Huanahaní el 12 d'octubre de 1492 (obra de Manuel Fuxà).
· Els Reis Catòlics reben a Colom a Barcelona després del primer viatge (obra de Pere Crabonell).

Per a Judit Subirachs Es tracta de composicions compactes, plenes de figures, en les quals el protagonista centra les diverses escenes. La majoria dels personatges que hi apareixen són esculpits en alt relleu i alguns en mig relleu, disposats de perfil l’un al costat de l’altre, mentre que altres motius paisatgístics o arquitectònics, com l’edifici del monestir de La Rábida o la caravel·la que apareix en un parell d’escenes, són esculpits en baix relleu. Malgrat una certa concepció pictòrica, les escenes tenen una perspectiva poc aconseguida.