Torre Castanyer
(Barcelona | Bonanova - La Salle - Barcelonès)

Barcelona - Torre Castanyer

Barcelona - Torre Castanyer (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Torre Castanyer, mur lateral del jardí

Barcelona - Torre Castanyer, mur lateral del jardí (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Torre Castanyer (Foto: Família Cuyàs - Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC))

EstilRomanticisme
Situació Pg. Sant Gervasi, 5-13 / Lluçanès, 12-26
Gran torre senyorial que va pertànyer al financer Joaquim Castañer Molet i que després va passar, per herència a Consuelo Vidal Moragas, casada amb Joaquim Jover, i posteriorment a M. Consuelo Jover Vidal, casada amb el vescomte de Güell, Eusebi Güell López.

És un edifici que respon als esquemes dels palauets romàntics del segle XIX. Està format per tres cossos en disposició simètrica, amb el cos central més alt, capçat amb un frontó semicircular coronat amb una escultura clàssica. Els cossos laterals actuen com a grans terrasses mentre que el cos principal té un porxo davant la porta que fa la mateixa funció. La finca disposa d'un gran jardí que té l'entrada pel passeig de Sant Gervasi, on hi ha una important tanca de ferro, amb dos lleons i un escut heràldic.

En un extrem de la finca, fora de l'actual jardí, hi ha un pavelló neoàrab construït l'any 1888, que tractem en fitxa independent.

En aquesta casa es va allotjar el poeta Antonio Machado entre 1938 i 1939. Entre 1959 i 1961 va ser objecte d'una restauració, a càrrec de Francesc Mitjans i Miró, que va afectar especialment la façana posterior.