Cercle Barcelonès de Sant Josep
(Barcelona | Sant Pere - Barcelonès)

Barcelona - Verdaguer i Callís, 12. Font pública

Barcelona - Verdaguer i Callís, 12. Font pública (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorJoan Soler Faneca
Situació Verdaguer i Callís, 12
Casa senyorial construïda cap a l'any 1770, reformada i remuntada amb dos pisos més, a finals del segle XIX. Als baixos va acollir el Cercle Barcelonès de Sant Josep, que comptava amb una sala de teatre i que modernament va ser transformat en centre d'arts escèniques com a Espai de Creació Antic Teatre. Té dues façanes, la que dona al carrer i la que aboca a un jardí elevat, ara destinat a terrassa d'un bar de moda. Al carrer hi ha una font pública, i al seu damunt, obert al jardí, un singular pavelló amb pilastres toscanes i rocalla.

Aquest edifici fou construït pel comerciant d'origen alemany Christian Andreas Tilebein (1773), que en aquella època era soci de Salvador March, a qui va recomanar el seu arquitecte, Joan Soler i Faneca. El 1791, la finca fou adquirida pel jurista Miquel Joan de Magarola i de Clariana, que va construir la font pública. El 1833 passà a mans del fabricant Josep Aranyó i Torrents, que hi va aixecar un pis a sobre*.

*Font: Octavià Alexandre