Hotel Sofia
(Barcelona | Sant Ramon - Maternitat - Barcelonès)

Barcelona - Hotel Sofia (Foto: Albert Esteves, 2021)

TipusHotels i hostals
AutorPfeiffer / BCA • Blanch + Conca Arquitectura(remodelació)
Situació Plaça de Pius XII, 4
Gratacel impactant (19 pisos) a la seva època, inaugurat el 1975 en una situació privilegiada, a quatre vents, ha estat modernitzat globalment el 2017, sotmès a una autèntica transformació, segons Blanch. Originalment, és una obra de l'arquitecte suís Pfeiffer, i representa una "nova generació d'hotels", com diu la crònica de La Vanguardia Española del 13 de juny de 1975. Barcelona necessitava hotels de luxe i el 1971 es van modificar les ordenances per augmentar-ne l'edificabilitat permesa i així es van aixecar el Princesa Sofia, el Hilton i el Sarrià, igual que abans s'havia fet amb l'hotel President. Eren "edificis singulars".

L'arquitecte Albert Blanch ha eliminat tot element referencial per a ressaltar la puresa de les formes i els materials, blocs de formigó gris, amb una sola i subtil concessió, la línia diagonal lluminosa que travessa la part alta de la façana que s'enfronta a l'avinguda Diagonal, precisament. Incorpora una coberta enjardinada.

Fabre, Jaume i Huertas, Josep M.: Burgesa i revolucionària. La Barcelona del segle XX. Flor del Vent, 2000