Barri de Sant Agustí
(Barcelona | Sant Agustí - Barcelonès)

Barcelona - Convent de Sant Agustí, façana de la plaça de l'Acadèmia (Foto: Albert Esteves, 2006)

Barcelona - Caserna de Sant Agustí

Barcelona - Caserna de Sant Agustí (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Carrers al voltant de la plaça de Sant Agustí Vell
El barri de Sant Agustí, com els altres barris del sector de la Ribera, es va formar, extramurs de la vella ciutat romana, al voltant d'un centre monacal, en aquest cas el de Sant Agustí Vell, fundat al segle XIV i del rec Comtal, que alimentava d'aigua la ciutat. Igual que els barris veïns de Santa Caterina, Sant Pere o Santa Maria, els seus carrers van anar agrupant artesans i menestrals en virtut dels seus oficis. Així, al carrer Carders, l'artèria principal del barri, es concentraven els fabricants de cardes de llana, al carrer Assaonadors els productors de cuir, els quals es proveïen de les pells adobades pels blanquers, situats al carrer Blanqueria, un dels més interessants i desconeguts del barri.

El barri va resultar molt afectat pel setge de Barcelona els anys 1713-1714. El convent de Sant Agustí va ser bombardejat i pràcticament destruït. Reconstruït amb posterioritat va ser utilitzat com a caserna i acadèmia militar. La construcció de la Ciutadella, que suposar la desaparició de molts carrers, va fixar el límit oriental del barri al modern carrer del Comerç i, posteriorment, l'obertura del carrer Princesa, cap a 1820, es va convertir en la separació natural amb el barri de Santa Maria.