Castell de Calonge. Escut d'Antoni Fernández de Córdoba i Folch de Cardona
(Calonge | Sant Antoni - Baix Empordà)

Calonge - Castell de Calonge. Escut d'Antoni Fernández de Córdoba i Folch de Cardona, duc de Sessa

Calonge - Castell de Calonge. Escut d'Antoni Fernández de Córdoba i Folch de Cardona, duc de Sessa (Foto: Albert Esteves, 2020)

Calonge - Façana renaixentista del Castell, amb l'escut del duc de Sessa

Calonge - Façana renaixentista del Castell, amb l'escut del duc de Sessa (Foto: Albert Esteves, 2020)

TipusElement singular
Situació Plaça Major
A la façana renaixentista que dóna a la plaça Major hi ha un interessant escut heràldic que correspon a Antoni Fernández de Córdoba i Folch de Cardona (Bellpuig, 1550 - 1606), 5è duc de Sessa i baró de Calonge, a més de duc de Soma, comte d’Oliveto, comte de Palamós, comte de Trivento, comte d’Avellino, baró de Bellpuig, Linyola i Utxafava, i Gran Almirall de Nàpols. Va ser fill de Ferran Folch de Cardona, Anglesola i Requesens i de Beatriz de Figueroa, filla d’Elvira Fernández de Córdoba i Manrique, duquesa de Sessa. El fet de triar com a primer cognom el d'un avantpassat i no el del pare era un costum força habitual en la noblesa de l'època. L'elecció de Fernández de Córdoba honorava la memòria del seu heroic avantpassat, Gonzalo Fernández de Córdoba, el Gran Capitán.

Maria Vilar i Bonet fa una detallada descripció d'aquest escut en un article de l'Institut d'Estudis del Baix Empordà*:
Quadrilong francès.
Dreta: truncat i partit.
1. Cardona: quarterat en sautor, 1r/4t, quatre pals; 2n, tres cards; 3r, sembrat de flors de lis amb lambel (Prades).
2. Fernández de Córdoba: truncat, 1r, tres faixes; 2n, el rei moro Boabdil de Granada presoner, amb cadena al coll.
3. Anglesola: quatre faixes.
4. Requesens: partit, 1r, quatre pals; 2n, tres rocs amb bordura dentada.
Esquerra: partit
1. Catalunya-Aragó: quatre pals.
2. Castella-Lleó: en figura truncada, dalt un castell i a baix un lleó.
3. Sicília: quarterat en sautor, 1r/4t, quatre pals; 2n/3r, una àguila.
Escut timbrat amb corona ducal.
Envoltat de banderes commemoratives de victòries militars.
Esculpit en pedra i emmarcat en un marc oblong, situat en un rectangle.

Maria Vilar i Bonet. Els escuts heràldics de Calonge. Institut d'Estudis del Baix Empordà. Sant Feliu de Guíxols, 2002. Núm. 21, p. 271 a 282.