Can Peixauet
(Santa Coloma de Gramenet - Barcelonès)

Santa Coloma de Gramenet - Can Peixauet, després de la restauració (Foto: Daniel Gil, 2008)

Santa Coloma de Gramenet - Can Peixauet, abans de la restauració

Santa Coloma de Gramenet - Can Peixauet, abans de la restauració (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1997)

Situació Av. Can Peixauet, 100-102
Tot i que l'edifici actual és fruit de les reformes del segle XVII i de la darrera dècada del XIX, l'origen és molt més antic i s'identifica amb el Mas Vilallonga, documentat des del segle XII i conegut durant el segle XVI com Mas Castellar. Als inicis del segle XX era propietat d'Antoni del Sol, conegut com a Peixauet.

L'edifici actual forma un bloc quadrangular de planta baixa i dos pisos, coronats per una torre central. La façana principal, de pedra amb estuc que imita un aplacat, té el portal central adovellat. El vestíbul està cobert amb volta de canó i té una escala senzilla, al centre, amb volta de dos trams. Des de 1992 és propietat municipal.