Capella de les Germanes Carmelites
(Calonge | Sant Antoni - Baix Empordà)

Calonge - Capella de les Germanes Carmelites (Foto: Albert Esteves, 2020)

Calonge - Capella de les Germanes Carmelites (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorPere Pascual Bagué, m.o.
Situació Carrer Major, 24
Les Carmelites de la Caritat es van instal·lar a Calonge per iniciativa de la indiana Dominga Juera i Patxot* (1828-1900), que volia que s'hi fundés un col·legi femení. Per això es va adquirir una casa al carrer Major, amb alguns solars annexos, i es van iniciar les obres, l'any 1895. L'any 1896 es va beneir la capella. L'escola de les monges, malmesa durant la Setmana Tràgica i restaurada posteriorment, va estar activa fins a l'any 1973. Actualment la capella s'obre només un dia a l'any, per la Mare de Déu del Carme. Guarda una escultura de Rebull.

L'edifici consta de tres parts: el convent, el claustre i la capella. Exteriorment podem veure la façana entre mitgeres, caracteritzada pel seu acabat amb franges horitzontals de maó vermell i arrebossat blanc. El coronament és triangular, amb un fris sota la cornisa, decorat amb esgrafiats.

Dominga Juera Patxot va néixer a Sant Feliu de Guíxols l'any 1828. Va ser traslladada de molt jove a l'Havana, on va conèixer al seu futur marit, Josep Vilar Puig, nascut a Calonge el 1807 i mort a Cuba el 1857. Pocs anys després d'enviudar va tornar a Catalunya i s'instal·là a Barcelona, on va invertir en immobles bona part de la fortuna heretada. Va morir l'any 1900.