Monestir de Santa Maria del Collet o del Mar
(Calonge | Sant Antoni - Baix Empordà)

Calonge - Santa Maria del Collet o del Mar

Calonge - Santa Maria del Collet o del Mar (Foto: Albert Esteves, 2020)

Calonge - Santa Maria del Collet o del Mar (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1929)

Situació Avinguda Catalunya
Antic monestir de monges benedictines situat dalt d'un petit turó, prop del mar, tocant al nucli de Sant Antoni. En aquest lloc hi havia hagut una vil·la romana, activa durant tot el període visigòtic. Es desconeix la data de fundació del monestir però se sap que ja existia l'any 1238 i que va tenir gran activitat durant els segles XIII i XIV. Al segle XVII es coneix com a Sant Antoni i el nom es fa extensiu al nucli urbà que anava sorgint arran de mar. Amb la desamortització del segle XIX es va convertir en masia.

D'època medieval queda l'església, un edifici de nau única i absis semicircular, el qual es podria datar en període romànic tardà, potser als inicis del segle XIII. La resta és fruit d'una reconstrucció tardana, probablement del segle XV. Al seu costat hi ha la masia, amb algunes restes del vell monestir.