Torre Valentina
(Calonge | Sant Antoni - Baix Empordà)

Sant Antoni de Calonge - Torre Valentina

Sant Antoni de Calonge - Torre Valentina (Foto: Albert Esteves, 2020)

Sant Antoni de Calonge - Torre Valentina (Foto: 2020)

Sant Antoni de Calonge - Torre Valentina (Foto: Anònim -Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Sant Antoni de Calonge - Torre Valentina (Foto: Manuel Genovart -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, anys vint)

Sant Antoni de Calonge - Torre Valentina (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1929)

Situació Torre Valentina
Torre de guaita i defensa del segle XVI que estava adossada a una masia del segle XVIII, actualment desapareguda, propietat de la família de Miquel. Ara la torre es mostra exempta i deslluïda pel fet de trobar-se integrada al jardí d'un enorme bloc d'apartaments. Situada molt a prop de la platja, es podia comunicar, mitjançant senyals, amb les torres interiors del Baró, del Mal Ús, Lloreta, de la Creu i de Castellbarri.

És una torre de planta cilíndrica, coronada amb els permòdols que sostenien la corsera. Té un diàmetre d'uns 5,60 m, una alçada de 17 m i un gruix de mur aproximadament d'1 m. S'hi podia accedir per una poterna situada a uns tres metres del terra, per mitjà d'una escala de mà. Tenia una primera planta, que servia de magatzem, i dos pisos -el superior d'una alçada considerable- des d'on es podia vigilar i disparar si calia. Al capdamunt hi havia el terrat, amb la corsera.

Seguint pel camí de ronda hi ha una altra torre semblant, coneguda com a Torre dels Perpinyà, que pot generar confusió però que és totalment moderna.