Capella de Sant Jordi de Treumal
(Calonge | Sant Antoni - Baix Empordà)

Sant Antoni de Calonge - Sant Jordi de Treumal (Foto: Flamenc, 2013)

Sant Antoni de Calonge - Sant Jordi de Treumal (Foto: Chupacabras, 2013)

AutorGuillem Cosp Villaró
Situació Av. d'Andorra, 21
Una primera capella, que ocupava el solar on ara hi ha l'Hotel Sant Jordi, va ser construïda l'any 1908, promoguda per Vicente Bayo, que tenia el títol pontifici de comte de Sant Jordi, el qual havia adquirit uns anys abans una gran finca al sector de Treumal.

L'any 1951 es va construir la capella actual, que era sufragània de la parròquia de Sant Martí de Calonge i es feia servir sobretot a l'estiu. És un edifici de planta circular, amb una porxada que l'envolta, un absis semicircular amb dues portes laterals, i un passadís que fa de sagristia. Està cobert amb una cúpula semiesfèrica coronada amb una llanterna. L'any 1953 es va col·locar a la fornícula de l'altar una imatge de sant Jordi realitzada en alabastre, dos anys abans, per Joan Rebull. Dos anys després el propietari a l'època, Enrique Bayo, va morir sense fills i sense testament de manera que la finca, amb la capella, va passar a mans del bisbat de Girona. La finca va ser venuda poc després, però la capella va seguir sent propietat del bisbat*.

L'any 2014 el bisbat de Girona va vendre la capella a l'església ortodoxa ucraïnesa.

* Albert Vilar Massó, «La capella de Sant Jordi de Calonge», Estudis del Baix Empordà, núm. 20. 2001.