Torre del castell de Cruïlles
(Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà)

Cruïlles - Torre del castell

Cruïlles - Torre del castell (Foto: Albert Esteves, 2020)

Cruïlles - Torre del castell (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1917)

Cruïlles - Torre del castell (Foto: Marcel·lí Gausachs -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1915-30)

Situació Cruïlles. Plaça de la Torre
Del castell de Cruïlles es conserva únicament la torre de l'homenatge, situada en una plaça, al punt més alt del poble. És de planta circular, lleugerament troncocònica. Té un diàmetre de 7,65 m i una alçada de 22,5 m. La porta original, de mig punt, està situada a una alçada de 7 m. A començament del segle XX es va obrir la porta inferior. Per les seves característiques, es pot datar al segle XII.

El lloc de Cruïlles està document des de 991 i des del segle XII és esmentada la nissaga dels Cruïlles, els seus senyors, que ho foren també de Peratallada després del casament de Gilabert de Cruïlles amb Guillema de Peratallada, a començament del segle XIII.