Església de Santa Eulàlia de Cruïlles
(Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà)

Cruïlles - Església de Santa Eulàlia

Cruïlles - Església de Santa Eulàlia (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Cruïlles. Plaça de la Torre
L'església parroquial de Cruïlles (Crudilias) va ser consagrada l'any 1062 pel bisbe de Girona, tot i que sa sap que ja existia amb anterioritat. L'any 1144 va passar a dependre del monestir de Sant Miquel. L'edifici actual és fruit d'una refecció tardana, probablement dels segles XVI i XVII. Consta d'una nau única, coberta amb volta apuntada, amb tres capelles laterals per banda i un absis semicircular. La façana i el campanar són del segle XVIII. Estan decorats amb un esgrafiat que imita carreus, restaurat modernament. A la llinda de la porta hi ha inscrita la data de 1754.