Església de Santa Pel·laia
(Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà)

Cruïlles - Santa Pel·laia

Cruïlles - Santa Pel·laia (Foto: Josep Maria Viñolas Esteva, 2015)

Situació Santa Pel·laia. Ctra. GI-664, km 6,5
Constitueix la parròquia d'un conjunt de masies esparses del sector de les Gavarres. El lloc està documentat des de l'any 1064 i la seva església, des del segle XIII. L'any 1359 tenia 17 focs i era possessió dels Cruïlles. Amb el temps va arribar a tenir una parròquia nombrosa però l'abandonament dels masos va fer que perdés importància i actualment és sufragània de la parròquia de Cassà de la Selva.

L'església actual és una construcció del segle XVII i XVIII. Té una sola nau, capçada amb un absis poligonal. Va ser edificada sobre les restes de l'antiga església romànica, tot i que se li va capgirar l'orientació. D'aquella antiga construcció hi ha dues crugies amb volta de canó, a la banda del cor.