Església de Sant Cebrià dels Alls
(Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà)

Sant Cebrià dels Alls - Josep M. Vinyolas 2019 (Foto: Josep Maria Viñolas Esteva, 2015)

Església de Sant Cebrià dels Alls (Foto: Carles Sunyer, 2015)

Sant Cebrià dels Alls (Foto: Medol, 2015)

Situació Sant Cebrià dels Alls
Església documentada des de 1064 (Sancti Cipriani de Alios). Va ser la parròquia d'un grup de masies esparses que, al segle XIV, va arribar a assolir entre 28 i 38 focs. L'edifici actual és romànic tardà, probablement del segle XIII, amb ampliacions dels segles XVII i XVIII (capelles laterals i sagristia). Té una nau rectangular, coberta amb volta apuntada, sense absis diferenciat. La porta és de mig punt i al seu damunt, a un costat, hi ha les tres columnes de l'antiga espadanya. Està adossat a la masia coneguda com el Castell.

L'església, propietat d'un particular, va ser cedida per vint-i-cinc anys al Consorci de les Gavarres. Va ser restaurada l'any 2009.