Mas Fàbrega (Monells)
(Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà)

Monells - Mas Fàbrega (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monells - Mas Fàbrega (Foto: Albert Esteves, 2020)

Monells - Mas Fàbrega (Foto: Pere Català Roca -Invarquit.Gencat.cat-, 1962)

Situació Monells. Carrer Vilanova, 1
Important masia, avui transformada en hotel, que al segle XIV havia estat un hospital, fundat l'any 1364 per la comtessa d'Empúries, Maria de Xèrica, que va passar els seus darrers anys al castell de Monells. Tanmateix, l'edifici actual -tot i aprofitar estructures antigues - és més tardà, probablement del segle XVII, amb modificacions al XVIII (hi ha una llinda amb la data de 1743) i al XIX (època a la qual pertany la garita cantonera).

L'edifici té planta rectangular, amb teulada a dues aigües. A la part posterior se li afegí un cos més baix amb teulada a una sola vessant. El cos principal consta de planta baixa, pis i golfes i té diversos portals d'accés, tots de mig punt. A la llinda d'una finestra hi ha un escut amb una mà que sosté una espasa.

La casa ha tingut diversos noms, a més de Can Fàbrega: Can Mai, Can Riba i Can Puig-Salelles.