Monells
(Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà)

Monells - Barri de la Riera (Foto: Albert Esteves, 2020)

Monells - Pont

Monells - Pont (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Monells
InterèsEspecial interès Interessant
El poble de Monells va anar creixent a redós del castell, situat a una banda del riu Rissec, i de l'església de Sant Genís, situada a l'altra banda. Tots dos nuclis estaven emmurallats. Al llarg dels segles XV i XVI les muralles van anar quedant incorporades a l'estructura de les cases. El nucli principal era el del castell, afavorit pel privilegi de celebrar mercat, atorgat pel comte Ramon Berenguer III l'any 1103. La seva popular plaça Major, porticada, va ser construïda justament per acollir aquest mercat, que va produir un important creixement de la vila al llarg dels segles XII i XIII, i que es va aturar quan va ser desplaçat a la Bisbal, l'any 1323. A partir de llavors va patir una llarga decadència que, si alguna virtut va tenir, va ser la de preservar la seva fesomia medieval fins als nostres dies.

A partir dels anys seixanta, per iniciativa del pintor August Puig, que hi va instal·lar el seu taller, es va convertir en un punt de trobada d'artistes i diletants que van anar adquirint i restaurant les antigues cases, algunes en estat ruïnós, fins a constituir un veritable focus artístic d'abast internacional. El poble de postal que podem contemplar avui és fruit, sens dubte, de l'impuls d'August Puig i de la seva dona, Ingrid Hellström*.

*Oriol Pi de Cabanyes, al seu llibre "L'Empordà, el melic del món", explica que August Puig va arribar al poble quan el galerista Manuel Barbié li va canviar un lot de pintures per una casa en ruïnes a Monells, un indret remot que llavors no coneixia gairebé ningú, tampoc en Puig, el qual va acceptar el bescanvi sense ni tan sols anar a veure la casa. Al cap de poc temps s'hi va instal·lar juntament amb l'arquitecte Sixte Illescas. Poc després, quinze amics més van comprar cases a Monells.