Església de Sant Joan de Salelles
(Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà)

Sant Joan de Salelles

Sant Joan de Salelles (Foto: Vincent van Zeijst, 2011)

Sant Joan de Salelles (Foto: Germà Garcia -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1994)

Situació Des de Sant Sadurní de l'Heura, pel carrer de les Cases Noves
Capella aïllada, ubicada en una petita vall prop dels nuclis de Sant Sadurní de l'Heura i de Cruïlles, sufragània de Sant Sadurní, almenys des del segle XIV. Consta d'una nau rectangular, coberta amb volta de canó apuntada, capçada amb un absis semicircular, cobert amb volta de quart d'esfera i obert amb una espitllera. El portal original, de mig punt, està situat a la façana de migdia. Al cantó de tramuntana hi ha una altra porta, de dimensions reduïdes. El frontis, amb una altra porta rectangular i una finestra baixa, respon a una reforma de l'any 1596. El campanar d'espadanya va ser refet en la restauració dels anys 1985-87 aprofitant les restes de l'antic. L'aparell de la nau està fet amb pedres sense treballar o només desbastades, més o menys enfilades i en espina de peix en algun tram; en canvi el de l'absis és fet amb carreus més treballats i regulars. Segons Joan Badia i Homs, es pot datar a les acaballes del segle X o inicis de l'XI, mentre que la volta apuntada respondria a una reconstrucció tardana.

Al Museu d'Art de Girona es conserva una lipsanoteca de fusta i un reliquiari procedents d'aquesta església.