Campanar romànic de Sant Sadurní de l'Heura
(Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà)

Sant Sadurní de l'Heura - Campanar romànic de Sant Sadurní (Foto: Albert Esteves, 2020)

Sant Sadurní de l'Heura - Església de Sant Sadurní 2

Sant Sadurní de l'Heura - Església de Sant Sadurní 2 (Foto: Mercè Montané, 2019)

Situació Sant Sadurní de l'Heura. Carrer de l'Oli
Se suposa que ja hi havia una primera església en aquest lloc al segle X però el primer esment és de l'any 1044 (Sancti Saturnini di Saltedo). Durant els segles XI i XII apareix documentada en relació amb els senyors d'Anglès, que ostentaven la senyoria del desaparegut castell, situat probablement a l'espai que ara ocupa la plaça.

L'església va ser reconstruïda totalment a la segona meitat del segle XVIII però es va preservar el campanar romànic, del segle XI, conegut al poble com el campanar vell. És molt probable que fos, en origen, una de les torres de defensa del castell. És una torre de planta quadrada que estava obert amb finestres geminades, ara tapiades, i algunes espitlleres que testimonien la seva primera funció defensiva. Les obertures del darrer pis, així com la piràmide que el corona, són un afegit del segle XVI o XVII. La part antiga està dividida en dos pisos, l'inferior cobert amb volta de canó i el segon amb volta apuntada.