Església de l'Assumpció o de la Purificació. Portada nord
(Bossòst - Val d'Aran)

Bossòst - Església de l'Assumpció o de la Purificació. Portada de tramuntana

Bossòst - Església de l'Assumpció o de la Purificació. Portada de tramuntana (Foto: Vicent Miralles, 2023)

Bossòst - Església de l'Assumpció o de la Purificació. Portada de tramuntana (Foto: Albert Esteves, 2020)

Bossòst - Església de l'Assumpció o de la Purificació. Portada de migdia

Bossòst - Església de l'Assumpció o de la Purificació. Portada de migdia (Foto: Vicent Miralles, 2023)

Bossòst - Església de l'Assumpció o de la Purificació

Bossòst - Església de l'Assumpció o de la Purificació (Foto: Juli Soler Santaló - Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya -, 1907)

Situació Plaça d'era Glèsia
L’església de Bossòst té dues portades. La principal és la del cantó de tramuntana, coneguda popularment com la porta del Bisbe. Està formada per tres arcs de mig punt en degradació, l’exterior ornamentat amb un escacat, decoració que trobem també a la llinda, al centre de la qual hi ha un crismó. Aquest sistema d’arcades es recolza sobre dos parells de columnes cilíndriques coronades amb capitells decorats amb relleus geomètrics, llaços i un element zoomòrfic. La part de més interès és el timpà, que presenta el Crist en majestat envoltat pel tetramorf i dos medallons que representen el sol i la lluna. Alguns autors sostenen que no està clar que la figura principal sigui la de Crist, que normalment es representa amb barba i descobert, sinó que podria tractar-se de la Verge, tot i que en aquest cas es trobaria a faltar la figura de l'Infant. També hi ha dubtes respecte a la datació, alguns la consideren del primer terç del segle XII i altres de finals d'aquell mateix segle.