El poble de Bossòst
(Bossòst - Val d'Aran)

Bossòst. Casa tradicional (Foto: Albert Esteves, 2020)

Bossòst

Bossòst (Foto: Carles Fargas - Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya -, c. 1927)

Situació Ctra. N-230, km 79
El poble de Bossòst està situat a la riba esquerra de la Garona, amb un petit barri a l'altra riba, anomenat Sant Fabià. Es comunicaven a través d'un antic pont de dos arcs que es va endur una riada l'any 1937. En època medieval s'escrivia també amb els noms de Bolsost, Belsost, Bolson o Bellsost. Ja aleshores, com ara, era la població més important del Baix Aran. Estava defensada per un castell del qual hi ha unes escasses restes. La vila vella està presidida per la magnífica església romànica de l'Assumpció i envoltada per nombroses capelles, algunes d'origen antic però totes remodelades modernament, que constituïen el "cinturó espiritual" de la vila. La plaça de l'Església era el centre neuràlgic del nucli urbà. Ocupava una superfície més gran que no pas ara i tenia un enorme om centenari que, segons la llegenda, havia estat plantat pel rei de França, Enric IV.

Afavorit per la proximitat amb França, s'ha convertit en un important centre comercial i turístic i això ha alterat substancialment la seva fesomia. Amb tot, hi ha nombroses cases que mantenen encara el seu aspecte tradicional, amb poques alteracions.