Torre de Sirat
(Canejan - Val d'Aran)

Canejan - Torre de Sirat

Canejan - Torre de Sirat (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Carrer dera Costa
Necessita intervenció urgent
De l'antiga casa Sirat (Ço des de Sirat), destruïda per un incendi, només en resta una antiga torre. Per la seva situació, era un excel·lent punt de guaita per vigilar tot el camí que puja des de la vall. És una torre de planta més o menys quadrada, amb una amplada d'uns nou metres. Està construïda amb pedra irregular, sense treballar, amb peces planes desbastades a les cantoneres. A la part baixa conserva una capelleta en una fornícula sota un petit arc de descàrrega. Aparentment, l'estructura es conserva prou bé però té un aspecte molt descurat i està envaïda per la vegetació. Tractant-se d'un bé qualificat d'interès nacional (BCIN) caldria intervenir-hi per dignificar-la.

La datació es fa difícil, però podria tenir un origen medieval, potser dels segles XIV-XV. De fet, està documentat un Pere Sirat Canejant entre 1310 i 1313.