Capella de Sant Roc
(Bausen - Val d'Aran)

Bausen - Capella de Sant Roc (Foto: Albert Esteves, 2020)

Bausen - Sepulcre de Teresa

Bausen - Sepulcre de Teresa (Foto: Alberto-g-rovi , 2016)

Situació Seguint el carrer Major, passada l'església
Situada als afores del poble, seguint el camí cap al bosc de Carlac. És un edifici senzill, d'una sola nau rectangular, amb coberta de pissarra a dues aigües i campanar d'estil francès. La porta és una simple obertura d'arc rebaixat, sense cap afegit.

Prop de la capella hi ha una tomba molt popular a tota la vall. És el sepulcre de Teresa, que va morir a trenta-tres anys, el 1916, i que el capellà del poble no va deixar enterrar al cementiri parroquial. Segons s'explica, ella i el seu enamorat no van poder contraure matrimoni perquè no tenien diners per obtenir la dispensa, necessària pel fet que eren parents. Tanmateix, van decidir seguir junts i van tenir un fill. Quan la noia va morir, i davant la negativa del mossèn, tot el poble va col·laborar per enterrar-la dignament enmig del bosc.