Forn de calç
(Vilamòs - Val d'Aran)

Vilamòs - Forn de calç

Vilamòs - Forn de calç (Foto: Calafellvalo, 2017)

TipusCabanes de pedra, forns i pous de gel
Situació
Antic forn de calç recuperat i restaurat l'any 2014. Tot i que n'hi havia molts -pràcticament cada poble en tenia un- aquest és l'únic que s'ha pogut preservar en la seva integritat en tota la comarca.

Els forns de calç utilitzaven com a matèria primera la pedra calcària (carbonat de calci) per extreure-hi òxid de calci, és a dir, calç viva, utilitzada com a desinfectant, que es convertia en calç morta en contacte amb l'aigua, i es feia servir en la construcció. La cocció es feia amb llenya i podia durar fins a dues setmanes. Es van fer servir fins a mitjan segle XX.