Castell de l'Albagés
(L'Albagés - Les Garrigues)

L'Albagés - Panoràmica des del castell (Foto: Albert Esteves, 2020)

L'Albagés - Planta del castell

L'Albagés - Planta del castell (Foto: cartell in situ)

L'Albagés - Castell

L'Albagés - Castell (Foto: Ceferí Rocafort -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c.1907)

Situació Carrer del Castell
És probable que el castell de l'Albagés tingui el seu origen en una torre de guaita islàmica, alçada entre els segles VIII i X pels valís de Lleida. Després de la conquesta cristiana, a mitjan segle XII, el comte Ramon Berenguer IV va cedir el terme de l’Albagés, amb la seva torre, als Cavallers de l’Orde del Temple, els quals van transformar el castell en una fortalesa. Poc després va passar a ser propietat de Gibert d’Albagés qui, juntament amb Domènec d'Aviçanda, va atorgar l'any 1192 el que s'ha interpretat com la primera carta de població de l'Albagés. Tanmateix, al segle XIII el domini del castell i del poble era dels Cervera, senyors de Castelldans. L'any 1314, el lloc va ser adquirit per l'abat del monestir de Poblet, Andreu de Timor. Els abats van transformar l'antiga fortalesa medieval en un palau senyorial i en van conservar la titularitat fins a la desamortització del segle XIX. Llavors va ser adquirit pel lleidatà Pau Figuerola, i després pel veí del poble Miquel Rey, el qual va aprofitar una part de les pedres del coronament de les torres per a la seva casa particular, coneguda com cal Xeco. L'any 1916 la torre del costat nord va ser adquirida per Ramon Cuadrat Seró i la del costat sud va passar posteriorment a mans de Joan Meda, que la va convertir en habitatge. L’any 2010 Maria Triquell, propietària de la torre nord, va cedir gratuïtament la titularitat de la fortalesa a l'Ajuntament de l’Albagés. Des de llavors s'han dut a terme diverses obres de restauració i consolidació.

La part conservada correspon a dues torres, unides amb un llenç de mur d'uns vint metres de llargada. La torre sud va ser molt transformada en ser convertida en habitatge. Conserva, però, una finestra coronella decorada amb els escuts heràldics dels abats de Poblet. La torre nord, situada en un dels angles del recinte emmurallat, ha estat restaurada. Conserva a la part baixa una cambra coberta amb volta de canó. S'hi pot veure també una finestra gòtica lobulada.