Església de Sant Joan Baptista
(L'Albagés - Les Garrigues)

L'Albagés - Església de Sant Joan Baptista. Interior (Foto: cartell in situ. Foto: L.Grau)

L'Albagés - Església de Sant Joan Baptista. Capella del Roser

L'Albagés - Església de Sant Joan Baptista. Capella del Roser (Foto: cartell in situ. Foto: L.Grau)

Situació Carrer Major, 2A
Cap a finals del segle XIII hi ha una primera referència documental d'una església a l'Albagés, tot i que cal suposar que ja existia amb anterioritat. Aquella primera capella no ha deixat cap rastre. L'edifici actual és un temple barroc, construït a la segona meitat del segle XVIII. Consta de tres naus, la central, suportada per arcs torals, està coberta amb volta de canó amb llunetes mentre que les laterals tenen volta de creueria. A la capçalera hi ha un absis de planta semicircular, cobert amb volta de quart d'esfera, Als peus de les naus hi ha el cor i, en un lateral, el campanar, de base quadrada i cos octogonal, el qual va ser escapçat per un llamp a començament del segle XX. La façana té el clàssic coronament ondulat barroc i està dividida en tres trams per dues pilastres. La portalada, una mostra notable del barroc lleidatà, està presidida per una imatge del sant patró.

Durant la Guerra Civil es van destruir els nou altars que tenia l'església. L'altar major era neoclàssic, obra de l'escultor Manel Corcelles. Als anys quaranta es va instal·lar l'altar, també neoclàssic, de la capella del Roser.