Poble de l'Albagés
(L'Albagés - Les Garrigues)

L'Albagés. Corrons de moldre, en una plaça del poble (Foto: Albert Esteves, 2020)

L'Albagés

L'Albagés (Foto: Ceferí Rocafort -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c.1907)

Situació Ctra. C-233, km 44
El poble de l'Albagés es va constituir a redós del seu castell medieval, probablement d'origen àrab. Formava part del terme de Castelldans i va començar a poblar-se a partir del segle XIII. L'any 1314 va ser adquirit pel monestir de Poblet i els seus abats van convertir l'antic castell en palau residencial. Durant el segle XVII, el poble va patir els estralls de la Guerra dels Segadors, amb un important despoblament. No es va recuperar fins ben avançat el segle XVIII, gràcies al conreu de l'olivera.

El nucli urbà està situat en un turó, centrat per la seva església, un notable edifici barroc, del segle XVIII. Del castell en resten dues torres, una d'elles transformada en habitatge i l'altra restaurada modernament. Hi ha algunes cases d'interès històric, testimoni del creixement experimentat al segle XVI i de nou al XVIII. Relacionats amb l'activitat econòmica del poble, hi ha l'antiga Farinera i la Cooperativa, encara en funcionament.