Església de l‘Assumpció de la Mare de Déu
(El Soleràs - Les Garrigues)

El Soleràs - Església de l‘Assumpció de la Mare de Déu

El Soleràs - Església de l‘Assumpció de la Mare de Déu (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Plaça de l'Església
L'increment de població que va tenir el poble al llarg del segle XVIII va fer créixer entre els seus habitants la necessitat de tenir una nova església, així com una vicaria pròpia, independent de la parròquia de Granyena. Finalment, l'any 1805 es va enllestir el nou temple, d'estil neoclàssic, que substituïa una església medieval, que es va destinar a forn públic.

És un edifici de tres naus, la central coberta amb volta de canó amb llunetes, sostinguda per arcs torals, i les laterals cobertes amb volta d'aresta. Les columnes que separen les naus estan coronades amb capitells compostos, amb volutes i fulles d'acant. La façana principal, feta amb pedra de qualitat, molt ben tallada, està segmentada amb pilastres i impostes. La portada està flanquejada per dues columnes toscanes que sostenen un entaulament amb una fornícula on hi ha una imatge de sant Domènec, col·locada l'any 2017. A la seva esquerra s'alça el campanar, de basa quadrada i coronament octogonal.

L'altar major, dedicat a la Mare de Déu, sant Gregori i sant Domènec, patrons del poble, és una rèplica de l'original, desaparegut l'any 1936, feta per Ramon Borràs.