Poble del Soleràs
(El Soleràs - Les Garrigues)

El poble del Soleràs

El poble del Soleràs (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Ctra. C-233, km 35
Les primeres referències històriques del Soleràs són de mitjan segle XII. Durant el repoblament posterior a la conquesta cristiana va formar part de la Baronia de Juncosa. L'any 1224 el monestir de Poblet adquireix el terme al seu propietari, Ramon de Miravet. La plena jurisdicció de Poblet es mantingué des del segle XIV fins a la fi de l’Antic Règim, al segle XIX.

El poble, presidit per l'església neoclàssica de Santa Maria, conserva un gran nombre de cases amb façanes antigues. Algunes d'elles són un bon exemple de la tipologia de casa urbana de finals del gòtic i del renaixement, en general de planta baixa, pis i golfes amb galeria, i portals adovellats de mig punt.