Forn d'oli de ginebró
(Bovera - Les Garrigues)

Branca de càdec o fals ginebró

Branca de càdec o fals ginebró (Foto: Pere Orga, 2019)

TipusCabanes de pedra, forns i pous de gel
Situació Camí de les Rebolledes. Trencall
InterèsEspecial interès Interessant
El ginebró (o ginebre) és un arbust que floreix a començament de primavera i produeix les baies a la tardor, les funcions terapèutiques del qual són conegudes des de la més remota antiguitat. Se li atribueixen propietats curatives enfront de malalties digestives, respiratòries o circulatòries, entre d'altres, i es feia servir també pel tractament d'animals, especialment els ovins. El seu producte més reconegut és l'oli extret de les seves branques, soques i arrels, per destil·lació seca per pirogènesi.

A les Garrigues s'han localitzat sis forns d'oli de ginebró, tot i que en rigor s'hauria de dir oli de càdec -o fals ginebró-, que és la planta que es troba a la zona, de la mateixa família i propietats semblants. El forn de Bovera, situat a la vall de les Rebolledes, és el més complex, fins al punt que es podria qualificar d'industrial. La seva cronologia és incerta però es podria situar a la primera meitat del segle XIX.

Està format per dues estructures independents, la interna i l'externa. La primera, feta amb maçoneria de pedres irregulars florada d'argila, es correspon amb la caldera i la cambra de combustió i té forma troncocònica. Té una alçada de 2,3 m i un diàmetre de 2,6 m a la base i 1,45 al coronament. L'estructura exterior que l'embolcalla, deixant una cambra d'aire entremig, té una forma semblant i està feta amb pedra seca. Compta una obertura per on s'entrava la llenya i una petita sortida per on s'escolava l'oli fruit de la combustió de les branques i soques de ginebró.

L'any 2014 va ser encertadament restaurat per l’Associació Trenca i l’Ajuntament de Bovera.