El poble de Bovera
(Bovera - Les Garrigues)

Bovera - Llinda del segle XX (Foto: Albert Esteves, 2020)

Bovera - Llinda del segle XIX

Bovera - Llinda del segle XIX (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Ctra. C-233, km 15
Situat a la dreta del riu Cana, que desguassa a l'Ebre, el poble de Bovera està situat a l'extrem sud-oest de la comarca de les Garrigues, en contacte amb la Ribera d'Ebre, comarca a la qual es vincula geogràficament, tot i que des del punt de vista històric, havia format part de la baronia de la Granadella i després del seu terme municipal, fins a l'any 1787.

Històricament, té el seu origen en un castell sarraí, documentat l'any 1172, que no ha deixat cap rastre. De la seva antiga església, de finals del romànic, n'ha quedat només la porta, visible en un mur lateral del nou temple alçat al segle XIX. El nucli urbà està situat en un petit altiplà, amb les cases més antigues arrecerades entorn de l'església. La vida social es concentra sobretot a la plaça de la Bassa, un ampli espai que antigament havia estat ple d'aigua.