El poble de la Granadella
(La Granadella - Les Garrigues)

Balcó d'una casa a la Granadella

Balcó d'una casa a la Granadella (Foto: Albert Esteves, 2020)

La Granadella des de l'ermita

La Granadella des de l'ermita (Foto: Albert Esteves, 2020)

Panoràmica de la Granadella (Foto: Lluís M. Vidal -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1894)

La Granadella. L'actual plaça Major

La Granadella. L'actual plaça Major (Foto: Lluís M. Vidal -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1894)

Antiga creu de la Granadella

Antiga creu de la Granadella (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1920)

La Granadella. L'actual plaça Major, a començament del segle XX

Situació Crtra. C-233, km 22
Tot i que sembla que ja hi havia poblament en època romana, el poble de la Granadella va ser fundat al segle XII, a recer del castell sorgit de la conquesta cristiana del territori. Era un poble reclòs, amb les cases formant un recinte fortificat, com era habitual a l'edat mitjana. A la part més alta hi havia el castell, que ha deixat escasses restes, i l'antiga església, parcialment conservada. Va ser el centre d'una baronia senyorejada per la família dels Moliner (fins ben entrat el segle XVI) i pels diversos llinatges que se succeïren a través dels enllaços matrimonials de les pubilles, quan no hi havia hereus, fins a l'extinció de les senyories, al segle XIX.

L'any 1718, incloent-hi Bovera, la vila tenia 310 habitants. L'any 1787 (ja sense Bovera) arribava a 1.126. Aquest extraordinari creixement, que es va mantenir durant bona part del segle XIX, va ser degut a l'especialització i millora dels conreus, especialment l'olivera i també la vinya o els ametllers. Aquesta tradició agrícola del poble ha deixat testimoni viu a la Farinera Sancho i a la Cooperativa Agrícola (ara Museu de l'Oli), ambdós dels anys vint. Fruit d'aquest desenvolupament va ser la construcció de la nova església parroquial, coneguda com la catedral de les Garrigues. Al seu davant hi havia un gran espai, centrat per una bassa fins ben entrat el segle XX, on ara hi ha la plaça Major.

A diferència d'altres pobles de l'entorn, la Granadella ha fet un important esforç en la conservació i divulgació del seu patrimoni, i els seus elements més emblemàtics tenen al seu costat panells explicatius que faciliten la visita.