Creu de terme de Sant Sebastià
(El Vilosell - Les Garrigues)

El Vilosell - Creu de terme de Sant Sebastià

El Vilosell - Creu de terme de Sant Sebastià (Foto: Albert Esteves, 2020)

El Vilosell - Creu de terme de Sant Sebastià (Foto: Albert Esteves)

El Vilosell - Creu de terme de Sant Sebastià (Foto: cartell in situ)

El Vilosell - Creu de terme de Sant Sebastià (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1915)

TipusCreus monumentals
Situació Plaça de Sant Sebastià
Creu de terme situada al davant de la capella de Sant Sebastià, construïda probablement al segle XV (està documentada l'any 1436). L'any 1936 la gran majoria de creus de terme van ser destruïdes per escamots revolucionaris. Aquesta va poder salvar-se perquè va ser desmuntada i guardada a l'ajuntament del poble.

És una creu molt treballada, amb traceria gòtica, amb el Crist crucificat a una cara, envoltat pel Tetramorf (símbols dels evangelistes) i la Mare de Déu a l'altra, flanquejada per quatre àngels. El nus o capitell és octogonal, amb escuts i figures de sants sota gablets. S'han pogut identificar sant Pere, sant Pau, santa Llúcia, santa Bàrbara i sant Jaume. El fust és molt alt, fa més de cinc metres.