Església de Santa Maria de la Junquera
(La Pobla de Cérvoles - Les Garrigues)

La Pobla de Cérvoles - Església de Santa Maria de la Junquera

La Pobla de Cérvoles - Església de Santa Maria de la Junquera (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

La Pobla de Cérvoles - Església de Santa Maria de la Junquera (Foto: Albert Esteves, 2020)

La Pobla de Cérvoles - Església de Santa Maria de la Junquera, Carreu amb la data de 1731

La Pobla de Cérvoles - Església de Santa Maria de la Junquera, Carreu amb la data de 1731 (Foto: Albert Esteves, 2020)

La Pobla de Cérvoles - Església de Santa Maria de la Junquera. Orgue barroc

La Pobla de Cérvoles - Església de Santa Maria de la Junquera. Orgue barroc (Foto: academiaorgue.com)

La Pobla de Cérvoles - Església de Santa Maria de la Junquera (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic de Barcelona-, 1929)

La Pobla de Cérvoles - Església de Santa Maria de la Junquera, postal antiga

Situació Plaça de l'Església
L'increment de població que va tenir el poble a començament del segle XVIII va fer que l'any 1727 es demanés llicència al monestir de Poblet, que senyorejava el terme, per construir un nou temple parroquial, que es va acabar construint entre 1728 i 1731 sobre les restes de l'antiga església romànica.

És un edifici de planta basilical, amb tres naus separades per pilars rectangulars, un ampli transsepte amb cimbori octogonal sobre el creuer i absis poligonal. La nau principal està coberta amb volta de canó amb llunetes i reforçada amb arcs torals. La façana principal, dividida horitzontalment en tres trams per unes impostes senzilles, té una portada rectangular flanquejada amb pilastres de capitells derivats dels toscans, les quals sostenen un entaulament amb esferes sobre pedestal als flancs i una fornícula central envoltada de volutes típicament barroques. A la llinda hi ha inscrita la data de 1728. Té un campanar de poca alçada, enllestit l'any 1749.

El presbiteri estava presidit per un retaule de Lluís Bonifàs, de 1732, desaparegut. Al seu lloc hi ha unes pintures murals, obra de Víctor P. Pallarès, de l'any 2000. Es conserva, en canvi, l'orgue barroc construït per Anton Cases l'any 1752 i acabat de reconstruir per Wilfried Praet el 1999. Al cambril hi ha la imatge de la Mare de Déu de la Jonquera, patrona de la Pobla.