Can Roig i Torres
(Santa Coloma de Gramenet - Barcelonès)

Santa Coloma de Gramenet - Can Roig i Torres (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1997)

Santa Coloma de Gramenet - Can Roig i Torres (Foto: Albert Esteves, 2018)

Santa Coloma de Gramenet - Cases annexes a Can Roig i Torres (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Rafael Casanova, 5
Entre les mansions residencials de principis del segle XX a Santa Coloma, Can Roig i Torres és la més emblemàtica. Situada al bell mig del nucli antic, va ser construïda entre 1910 i 1913 per iniciativa de Rafael Roig i Torres, cònsol de l'Uruguai a Barcelona.

La casa està estructurada en dues ales disposades en forma de V, i en el vèrtex té una torre central més alta, de planta poligonal, coberta amb destacat pinacle. Des del punt de vista estilístic integra elements decoratius típicament modernistes amb una concepció arquitectònica noucentista, en la qual es fan patents els valors de l'arquitectura clàssica proclamats pel nou estil: ordre, mesura, equilibri i harmonia.

Durant els anys ha tingut diversos usos: durant la guerra va ser hospital, després va ser seu de la Falange, més tard una escola i finalment, un cop va passar a ser propietat municipal, va ser destinada a ser la seu de l'Escola Municipal de Música. En el pati exterior s'hi celebren sovint concerts, representacions teatrals i altres activitats culturals. L'any 2007 es va inaugurar al subsol de l'edifici el nou Auditori de la ciutat.

Com a complement de la casa van ser construir unes senzilles casetes unifamiliars alineades al carrer, d'una sola planta, amb pati posterior.