Ermita de Sant Miquel
(La Pobla de Cérvoles - Les Garrigues)

La Pobla de Cérvoles - Ermita de Sant Miquel

La Pobla de Cérvoles - Ermita de Sant Miquel (Foto: Albert Esteves, 2020)

Tarragona - Museu Diocesà. Retaule de Sant Miquel procedent d'aquesta capella

Tarragona - Museu Diocesà. Retaule de Sant Miquel procedent d'aquesta capella (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació Plaça de Sant Miquel, 11
Situada dins del nucli urbà, va ser construïda al lloc on, segons la tradició, es va trobar la imatge de la Mare de Déu de la Jonquera, a qui originalment es va dedicar la capella. Ara la imatge es conserva a l'església parroquial. Posteriorment es va canviar l'advocació per la de sant Miquel Arcàngel.

És un edifici de planta rectangular, construït amb carreus ben tallats i enfilats, cobert amb volta de canó reforçada amb arcs torals. La façana presenta un cos central sota una cornisa, acabat amb un encoixinat i dovelles a salta cavall i capçat amb una fornícula, ara buida. Està presidit per un escut on hi ha inscrita la data de 1611. A la part superior es fa visible un sobrealçat destinat a reduir el pendent de la teulada.

D'aquesta capella procedeix el retaule gòtic de Sant Miquel, obra de Bernat Martorell, del segle XV, actualment al Museu Diocesà de Tarragona. A la capella hi ha una rèplica, feta pel pintor Salvador Jané.