Molí de les Besses
(Cervià de les Garrigues - Les Garrigues)

Cervià de les Garrrigues - Molí de les Besses (Foto: Albert Esteves, 2020)

Cervià de les Garrrigues - El riu Set al costat del molí de les Besses

Cervià de les Garrrigues - El riu Set al costat del molí de les Besses (Foto: Albert Esteves, 2020)

Cervià de les Garrrigues - Molí de les Besses (Foto: Damià Alentorn, 2010)

Cervià de les Garrrigues - Molí de les Besses (Foto: de l'article de Josep Estradé Els molins fariners del riu Set)

TipusMolí
Situació Les Besses
Necessita intervenció urgent
Típic molí cuber dels segles XIII-XIV que aprofitava l'aigua del riu Set, considerat el més antic dels que es conserven a la comarca. L'any 1225 ja hi ha constància d'un molí al lloc de les Besses, però, segon Josep Estradé*, aquest de la fotografia va ser construït l'any 1359. Les restes medievals es troben amagades dins les ruïnes d'una construcció del segle XVIII, ara pràcticament desapareguda. Destaca la volta apuntada que cobria les moles i l'escala per tirar el gra. Al darrere hi ha un mur, on hi havia els cups i la bassa. Fins fa poc encara es mantenia dempeus l'entrada d'arc rebaixat i un tram de mur, que ja no hi són (veieu la foto de 2010). Cal una urgent consolidació de les restes.

Està situat a pocs metres de l'església de Santa Maria de les Besses, en un indret de gran bellesa, al costat de les roques per on serpenteja el riu Set.

*Josep Estradé: Els molins fariners del riu Set. IV Trobada d'Estudiosos de la comarca de les Garrigues. El Vilosell, 20 de setembre de 2003.