Casa Rosales
(Barcelona | Bonanova - Escolapis - Barcelonès)

Barcelona - Iradier, 3

Barcelona - Iradier, 3 (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Iradier, 3. Casa original, de 1910  -Arxiu Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi-

Barcelona - Iradier, 3. Casa original, de 1910 -Arxiu Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi-

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorRicardo Churruca Dotres
Situació Iradier, 3
L'edifici actual és fruit de la reforma duta a terme per Ricardo Churruca (Manila, 1900 - 1963) l'any 1935 per convertir en apartaments de lloguer un xalet unifamiliar que havia estat projectat per Juan José Hervás, l'any 1910. Com podem observar al projecte que adjuntem de la casa original, es tractava d'un edifici d'estètica orientalista, amb arcs de ferradura dentats a les obertures. La reforma efectuada per Churruca va eliminar per complet -lamentablement- tota la decoració existent per transformar la casa en un bloc prismàtic compacte, sense cap concessió ornamental, seguint fidelment els postulats de l'arquitectura racionalista que es va prodigar a Barcelona en època republicana. Una actuació que ens ha privat de poder contemplar un dels millors exemples de la Barcelona orientalista de principis del segle XX. Com a migrat testimoni podem contemplar encara la tanca exterior i un pavelló exempt a la part del darrere de la casa. L'any 1954 Joan Baca Reixach va adaptar la planta baixa per fer de dispensari de la clínica Dexeus.