Passeig mossèn Jaume Gordi
(Santa Coloma de Gramenet - Barcelonès)

Santa Coloma de Gramenet - Passeig Mn. Jaume Gordi (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1997)

Santa Coloma de Gramenet Torre Maria i Torre Teresa

Santa Coloma de Gramenet Torre Maria i Torre Teresa (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1997)

Situació Pg. mossèn Jaume Gordi
El 1914 s'inicia a Santa Coloma un intent d'ordenació racional de l'eixample urbà, amb l'objectiu d'organitzar el creixement urbanístic de forma planificada, sota els criteris de ciutat-jardí que promovien els arquitectes noucentistes. Si bé el projecte no va tenir la continuïtat desitjable, va deixar com a testimoni l'interessant conjunt urbanístic del passeig mossèn Jaume Gordi.

El passeig neix davant mateix de l'església Major i baixa fins a enllaçar amb el carrer de Vistalegre. Forma una àmplia avinguda arbrada flanquejada de cases residencials -d'una o dues plantes, amb patis posteriors i jardins individuals- edificades durant el primer terç de segle. La tipologia dels edificis, tot i mantenir un equilibri volumètric, expressa els diferents llenguatges arquitectònics que coexistien a la Catalunya de l'època: modernisme, noucentisme, historicisme...

Les cases bessones Torre Maria i Torre Teresa (núm. 29 i 31), del 1933, presenten una façana d'inspiració clàssica. Al seu costat, la casa del núm. 27, del 1923, destaca per un original balcó en forma de mirador circular que corona la cantonada. A l'altra banda del carrer (núm. 24 i 26) hi ha dues casetes bessones amb coronament sinusoidal. Més avall hi ha un interessant conjunt de casetes fent xamfrà, amb acabats en estuc que imiten l'obra vista.