Antic Hotel Buenos Aires
(Barcelona | Vallvidrera - Barcelonès)

Barcelona - Antic Hotel Buenos Aires (Vallvidrera)

Barcelona - Antic Hotel Buenos Aires (Vallvidrera) (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Antic Hotel Buenos Aires (Vallvidrera). Postal antiga

Barcelona - Antic Hotel Buenos Aires (Vallvidrera) Postal antiga

Barcelona - Antic Hotel Buenos Aires. Plànol de la primera ampliació.  Arxiu Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi

Barcelona - Antic Hotel Buenos Aires. Plànol de la primera ampliació. Arxiu Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi

Barcelona - Antic Hotel Buenos Aires. Plànol de la reforma.  Arxiu Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi

Barcelona - Antic Hotel Buenos Aires. Plànol de la reforma. Arxiu Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi

TipusHotels i hostals
AutorJoan Freixa Vilardaga / Jeroni F. Granell Manresa (reforma)
Situació Mont d'Orsà, 31-33
Informació de l'Arxiu Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi:
- Any 1889. Permís a Josep Juanet i Dustó per construir una casa per a ús de fonda. Projecte del mestre d'obres Joan Freixe i Mallofré.
- Any 1892. Permís als germans Juanet per aixecar un segon pis a l'edifici existent destinat a casa fonda. Projecte del mestre d'obres Joan Freixa i Vilardaga. Aquest edifici és l'embrió que acabarà esdevenint l'Hotel Buenos Aires.
- Any 1908. Permís per a reformes destinades a dotar de millors condicions higièniques l'hotel. Projecte de Jeroni F. Granell.

Aquesta darrera reforma és la que acaba de configurar l'edifici tal com el podem veure ara, amb un programa ornamental de caràcter modernista. A l'interior es conserva el paviment hidràulic, els sòcols ceràmics, els vitralls policromats i els llums de ferro forjat.

L'any 1928 l'antic hotel va passar a mans de la Universitat de Barcelona, que el va transformar en col·legi major Alfons XIII. L'any 1976, quan era propietat dels pares Paüls, va passar a ser la llar d'avis Betània, fins que la congregació religiosa va vendre l'immoble a un grup inversor.

L'any 2019 l'edifici va ser ocupat per alguns veïns del poble per evitar que fos enderrocat per tal de construir-hi un nou hotel. És inexplicable que aquest edifici emblemàtic no formi part del Catàleg de l'Ajuntament de Barcelona, mentre que sí que estan inclosos altres immobles de Vallvidrera de menor interès.