Pantà de Vallvidrera
(Barcelona | Vallvidrera - Barcelonès)

Barcelona - Pantà de Vallvidrera (Foto: Albert Esteves)

TipusElement singular
AutorElies Rogent Amat
Situació Camí del Pantà, 23
Construït a mitjan segle XIX a la capçalera de la riera de Vallvidrera, per assegurar l'abastiment d'aigua al poble de Sarrià. Va ser projectat per Elies Rogent Amat (Barcelona, 1821 – 1897), un dels arquitectes catalans més destacats de l'època, autor, entre altres obres emblemàtiques, de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona. L'obra es va iniciar l'any 1850 i es va acabar el 1860, tot i que no es va inaugurar fins al 1864.

Està format per un mur de contenció còncau fet de maó massís que, alhora, fa de passera. Al llit del torrent hi ha la casa del guarda, construïda al mateix temps que el pantà.

Va ser abandonat als anys seixanta del segle XX i es va anar degradant fins que va ser restaurat i reformat els anys 2005-2006 com a lloc de passeig i de preservació de la seva riquesa en amfibis i altres animals i flora local.