Creu del camí del Mas Guimbau
(Barcelona | Les Planes - Barcelonès)

Barcelona - Creu davant l'església de la Salut (Les Planes)

Barcelona - Creu davant l'església de la Salut (Les Planes) (Foto: Albert Esteves, 2020)

TipusCreus monumentals
Situació Camí del Mas Guimbau, 29
Davant del santuari de la Mar de Déu de la Salut, al barri de Mas Guimbau, hi una creu monumental d'estil historicista. Evoca les creus de terme d'època medieval, amb un nus o capitell decorat amb relleus de sants i la creu pròpiament dita, amb una imatge del sant Crist a una cara i de la Mare de Déu a l'altra.

Segons la informació que ens ha fet arribar Xavier Jordà i Sanuy, la Creu va ser col·locada al seu emplaçament actual cap als anys 80 o 90 per Mossèn Pere Grau i Andreu, rector de la parròquia en aquell moment, amb la idea de donar-li major visibilitat al Santuari, que queda força amagat. Desconeixem exactament la procedència de la creu, però mossèn Pere Grau tenia afició a adquirir peces d'art religiós als Encants de Barcelona que després aprofitava per la parròquia (per exemple, unes escultures de sants que va adossar a la mateixa façana del Santuari). Seria força probable que la creu provingués també dels Encants.