Quinta de Salut L'Aliança
(Barcelona | Baix Guinardó - Barcelonès)

Barcelona - Quinta de Salut L'Aliança (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Quinta de Salut L'Aliança. Projecte original

AutorJosep Domènech Mansana
Situació Sant Antoni M. Claret, 135
InterèsEspecial interès Interessant
El seu origen és la Mutualitat de Previsió Social del Gremi de Cambrers de Barcelona que, inicialment, ocupava una petita clínica al barri de Sant Gervasi. L'any 1915, el llavors president del govern, Eduardo Dato, va col·locar la primera pedra de l'actual edifici, projectat per Josep Domènech Mansana (Barcelona, 1885 - 1973). La construcció va allargar-se fins a l'any 1924 i posteriorment (1927), va ser ampliada pel mateix arquitecte.

L'edifici original ocupa el bloc central. Té una estructura simètrica, amb un cos central més alt i avançat, on hi ha la porta i el vestíbul, i on se situen els serveis generals, entre ells, la capella. Formalment, es pot qualificar, tot i la data tardana, com un edifici modernista, tant per la concepció historicista de les façanes, com per l'ús ornamental del maó vist i els relleus vegetals que ornamenten les columnes.