Monument a Eduardo Dato
(Barcelona | Baix Guinardó - Barcelonès)

Barcelona - Quinta de Salut L'Aliança. Monument a Eduardo Dato

Barcelona - Quinta de Salut L'Aliança. Monument a Eduardo Dato (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJaume Duran Castellanos
Situació Sant Antoni Maria Claret, 135 (entrada de L'Aliança)
Eduardo Dato va ser president del govern d'Espanya en tres ocasions, entre els anys 1913 i 1921. Va ser ell qui, l'any 1915, va col·locar la primera pedra del nou edifici de la Quinta de Salut L'Aliança. Va morir en un atemptat, l'any 1921. L'any 1930, en agraïment al suport que Dato havia donat a l'obra de Josep Girona, fundador de l'entitat, se li va erigir aquest monument. Fa parella amb el del mateix Girona, situats tots dos flanquejant l'entrada de la Quinta.

És obra de Jaume Duran i Castellanos (Barcelona, 1891-1983) i està composta per una figura femenina gairebé nua, en bronze, que representa la Fama. Al darrere, hi ha un monòlit de pedra amb l'efígie de Dato.