Monument a Josep Girona
(Barcelona | Baix Guinardó - Barcelonès)

Barcelona - Quinta de Salut L'Aliança. Monument a Josep Girona

Barcelona - Quinta de Salut L'Aliança. Monument a Josep Girona (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorAntonio Ramón González
Situació Sant Antoni Maria Claret, 135 (entrada de L'Aliança)
Monument dedicat a la figura de Josep Girona i Trius (Vilafranca del Penedès, 1872 - 1938), fundador, l'any 1904, de la Mutualitat de Previsió Social del Gremi de Cambrers de Barcelona, entitat que anys després promouria la Quinta de Salut L'Aliança, a l'entrada de la qual es troba el monument.

Va ser realitzat l'any 1941 per l'escultor murcià Antonio Ramón González, que guanyà el concurs convocat per l'entitat. L'obra, però, no es va inaugurar fins al 1948. Consta d'un pedestal de pedra, on hi ha l'efígie de l'homenatjat, damunt del qual s'alcen tres figures de bronze: una matrona al centre que acull entre els seus braços un home prim i mig nu -de trets expressionistes- i una noia jove amb un nadó als braços -de trets clàssics-. Tot plegat com a símbol de la protecció i l'acolliment que proporcionava l'entitat als més necessitats.