Ca l'Andalet o Cal Xinxó
(Barcelona | El Carmel - Barcelonès)

Barcelona - Ca l'Andalet o Cal Xinxó

Barcelona - Ca l'Andalet o Cal Xinxó (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Ca l'Andalet o Cal Xinxó (Foto: Jordi Audet -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1926)

Barcelona - Ca l'Andalet o Cal Xinxó (Foto: Timoteu Colomines -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c.1927)

Situació Passatge Andalet, 11 / Carrer Lisboa, 89-93
Antiga masia que ha tingut diversos noms al llarg del temps, Can Ventura, Can Mariner del Coll, Can Grasses o Can Xinxó.

Està documentada des del segle XVII, quan era propietat de la família Grasses, la qual en va mantenir la propietat durant tot el segle XVIII. Al segle següent, Joaquim Grasses, que heretà la finca l'any 1827, la va vendre a Josep Xinxó. Aquesta família va reformar la casa, que va anar passant de generació, fins a la mort de Francesc-Josep Xinxó, sense fills, l'any 1923. La seva vídua va decidir deixar-la en herència als masovers Pere Bernet i Seret -fill d'Eudald Bernet, conegut com l'Andalet-, i a la seva muller Teresa Vilaseca. Finalment, la filla d'aquests, Teresa Bernet, va vendre la casa a l'Ajuntament, el qua va rehabilitar i restaurar l'edifici per allotjar-hi un centre de Barcelona Activa.

Tot plegat ha fet que la fesomia actual de l'edifici s'assembli poc a la que tenia dècades enrere. Ho podem comprovar mirant les fotografies antigues que adjuntem. Tanmateix, conserva en bona part el volum original, amb la galeria porticada afegida al segle XIX, i alguns elements del segle XVII, com el portal adovellat i les finestres emmarcades amb pedra.