Casa al carrer Santa Rosalia, 109
(Barcelona | La Teixonera - Barcelonès)

Barcelona - Santa Rosalia, 109

Barcelona - Santa Rosalia, 109 (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Carrer Santa Rosalia, 109
El barri de la Teixonera va començar a ser urbanitzat a començament del segle XX, quan l'industrial sabater Joaquim Taxonera* va adquirir uns terrenys molt poc poblats de l'antic municipi d'Horta i en va sol·licitar la parcel·lació del que seria la futura Colònia Taxonera. Cap a la segona dècada de segle es van començar a construir les primeres casetes, la major part d'elles d'una sola planta o de planta baixa i pis. Molts dels seus habitants eren treballadors de la bòbila Giravent (després bòbila Carmen), situada molt a prop, però també hi havia cases d'estiueig. La gran majoria d'aquelles primeres cases han desaparegut substituïdes per blocs de pisos. D'entre les poques que subsisteixen, la millor conservada és la del carrer Santa Rosalia, 109. Està caracteritzada pel seu acabat d'estuc imitant carreus, el fris esgrafiat sota la cornisa i els ressalts de maó a les sobrellindes.

*Joaquim Taxonera i Cassà va néixer a Arenys, l'any 1857. Per això el carrer principal del barri porta el nom d'Arenys. Al seu costat hi ha el carrer Rossell, dedicat a Àngela Rossell i Inglés, esposa de Joaquim Taxonera.