Ajuntament
(Santa Coloma de Gramenet - Barcelonès)

Santa Coloma de Gramenet - Ajuntament (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1997)

Santa Coloma de Gramenet - Plaça de la Vila

Santa Coloma de Gramenet - Plaça de la Vila (Foto: CEDIP, 1997)

Situació Plaça de la Vila
Durant els darrers anys del segle XIX i dins el context del primer gran eixample urbà es configura urbanísticament la plaça de la Vila, presidida per l'edifici de l'Ajuntament, en els terrenys coneguts com l'era de Can Pascali (una important masia del segle XIV, dissortadament desapareguda).

Des de 1886, aquest espai urbà ha tingut sempre el caràcter de nucli centralitzador del municipi i ha experimentat al llarg del temps nombroses transformacions. La Casa de la Vila, el jutjat-presó i una escola, juntament amb Can Altés i algunes cases més, formaven el primer nucli d'edificis. El 1915 es va urbanitzar la plaça pública, i el 1916 es va construir el campanar, per ubicar-hi un rellotge adquirit per subscripció popular.

Pel que fa a l'Ajuntament, l'aspecte actual és fruit de les reformes realitzades els anys 1943 i 1982, les quals n'han modificat notablement la imatge original. L'edifici actual presenta una façana molt sòbria, ennoblida només amb el joc d'arcades del portal i del balcó, i amb la balustrada seguida damunt la cornisa. L'únic element que continua exercint el paper de símbol de la ciutat és el rellotge que presideix el campanar, sota el qual hi ha un relleu amb l'escut del municipi.